4 tipp, hogy a ruhád épségben maradjon a borkóstoláson

Manapság egy borospincébe látogatni nem mindennapos dolog és a pincék sem a kedves, idős házigazdáról szólnak: hanem a fancy borvidéken megépített épületekről, a bortudományról, a finom vacsoráról és a zavarba ejtő kilátásról. Ehhez nem árt egész este jól festeni. A vörösbor azonban nem ismeri az etikettet és mindent megszínez – vagyis, szinte mindent.

elite_majus_bor_boritu.jpg

Sötétebb árnyalatú ruha

Najó, azért nem kell tetőtől talpig feketében menned, mint egy jól menő maffiózónak, de az esetleges foltok feltűnésmentes viselése érdekében jobb, ha valami sötétebb árnyalatot választasz. Borvörös, sötétbarna, sötétkék, marsala, mind-mind jó választás az eseményre. És így nyugodtabban ihatsz.

elite_majus_bor_1.jpg

Inkább a szabásra figyelj, mint a drága anyagra:

Persze, lehet kapni kifejezetten vörösbor által okozott foltra tervezett tisztítószert, de egyik finom anyagnak sem tesz jót az, ha ilyen erős vegyszerekkel kezeled. A legegyszerűbb, ha elegáns akarsz lenni, de nem az ötvenezres ruhadarabot akarod kidobni: ha olyan felsőt veszel fel, ami jól mutat, jó a szabása, de nem katasztrófa, ha egy vadabb bortúra után meg kell válnod tőle. Mondjuk, akkor is inkább a jótékonykodást ajánljuk ;) 

Fehér – kérlek…

Több borkóstolón is tettem már tiszteletemet és valahogy azt érzem, a férfiaknak leküzdhetetlen ingerük van arra, hogy fehér nadrágban járjanak erőteljes színű bort kóstolni – a feleségeik, barátnőik (anyukájuk?) legnagyobb örömére. Mindig voltak balesetek: mindig. Az ember egy-két pohár alkoholos nedű után már nem tud ugyanúgy odafigyelni a dolgokra és az’’egyenletes mozgást’’ tartja fontosabbnak a ruhája helyett. A baleset ilyenkor elkerülhetetlen és a folt kellemetlen helyen is lehet. Úgyhogy, ha nem akarod, hogy minden ittas ember rajtad nevessen: ne vegyél fehér nadrágot.

elite_majus_bor_2.jpg

A világos vászoncipő: szabadnapos

Ez a másik dolog, amit mindenki elfelejt, hogy ne a kedvenc nyári vászoncipőjében induljon el a pincébe tervezett körútra. Ha igazi akrobata vagy, a ruhára kerülő foltokat el tudod kerülni, de a földön lévő tócsákat semmiképp. Ami abban van, sosem fog kijönni a szép, bézs vászoncipődből. A legjobb választás egy bakancs-szerű dolog lenne, de negyven fokban ezt senki se fogja felvenni. Úgyhogy maradhat az a cipő, amit egy viharosabb napon is nyugodtan felvehetsz : vízálló és lehetőleg picit fényes, egyenletes a felülete, amit könnyű tisztítani.